Dens and Living Rooms

A Cozy Den:

This client was looking to create a larger den that could house multiple activity points, rather than just a TV room. During our walkthrough, we decided that we could move the Den to an empty bedroom and create the Office space in the former Den space. This two room makeover involving furniture, decor, movers, and painters as well as professional organizing services took this house to the next level and gave this client so much more usable square footage.

Before

Walls and trim were freshly painted for this project, but the best part is the brand new yellow ceiling! It’s so warm and inviting; it feels like the sun is always shining in this cozy space.

After

Before

After

Decor and furniture from the previous den moved into the new den, though the styling got a major update through new color choices and some additional decor pieces. We sold the old couch and bought a new couch with the funds from the sale of the old couch and we added a chaise lounge in place of an old recliner.

Before

After

Before

After

Special memories were unearthed, framed, and highlighted and the space was utilized to give the client what feels like three extra rooms. The mix between old and new decor and furniture really create a unique environment that offers greater functionality for the client to enjoy.

Before

After

To give this client the ultimate den, there are two functions that this space needed to provide that the other space could not; a wine bar and a vinyl listening station!

Wine Bar:

From this spot, all bottles can be held under the bar and red and white wine glasses are available without having to travel to the kitchen! In the closet nearby cocktail napkins, bottle openers, stoppers, and coasters are waiting for their moment. Plans to install a wine fridge in that same closet are in the works so that white wine can be stored chilled!

Vinyl Listening Station:

This client is a lover of music! She has a large stereo system on her main floor and a booming outdoor system in her garden. But with a healthy vinyl collection, there was no place to listen to records. This cozy den was the perfect intimate place for a vinyl listening station. All her records are easily accessible, her record player is now a showpiece, and all her vinyl accessories are neatly stored in the bins below.

A Green, Gorgeous Living Room:

Before:

This client wanted to update their space, specifically all the soft furnishings (couch, chairs, rug, window treatments). The pistachio wall color was immediately what we needed to play the design to, so we chose to play up the green by treating it as a neutral. We also threaded in copper tones as a nice contrast.

After:

Before & After:

We edited the decor in the dining room and changed the table’s orientation, but the real star here are the curtains. Custom made by local seamstress Marianna Wilkinson, these gorgeous, thick drapes amp up the drama. We also added textured sheers to allow filtered light to flood through. Lastly, we created custom curtain rods using copper piping to add a little shine and interest.

Before:

After:

This new light fixture was also selected specifically for this project. We found it locally at Graham’s Lighting.

We re-purposed a table from the living room and created a small bar setup in the dining room.

Newlyweds in a New Home:

Before:

This newlywed couple had just bought their first home – but weren’t quite sure how to move forward with decor. During our walkthrough, we figured out their style and tastes. We used the few decor pieces they had, added some new, and even incorporated some of their wedding into the space.

After:

Before:

One area we spent a lot of the focus on were these bookshelves that were on either side of the fireplace/TV, since they were so focal. Using a combination of photographs from their wedding, decor from the wedding, items from around the house, and new pieces to connect with the design – these bookshelves finally feel alive.

After:

Before:

This eat-in kitchen was part of our decorative update. We chose simple, but impactful ways to update even this space.

After:

When decorating for others, it’s my belief that I represent my client’s taste and personality first and foremost – that is should look as if they decorated with professional staging. One way I ensure representing the client is through our in depth walkthrough discussion. For instance, this client works heavily with produce, especially oranges, so this classic artwork featuring oranges was the perfect touch for their kitchen space.

Before:

Another revelation in our walkthrough was that they are whiskey fans and have a growing collection. So we decided to use this space in their living room as a new whiskey bar – stocked and ready for hosting.

After:

An Outdoor Living Room:

Outdoor spaces are just as important as indoor spaces – and planning the right elements to create your vision is key! This client wanted a relaxing space where the Arbor was the show, coordinating pieces not necessarily form the same set, and cushions that added to the nature instead of detract.

This beautiful arbor sits inside a vibrant cottage style garden, with tons of color! The furniture in this space was chosen to blend in with the wood and natural surroundings so that the garden remains the focal point. Pops of the garden were added through the cushions and pillows. The fountain was a must have so that the relaxing sound of water could be heard throughout the space. This sweet fountain looks like it has been here forever and will soon get tucked into the ever growing vines behind!

A Funky, Formal Living Room:

This project started with a lovely space and beautiful decor; however it somehow didn’t feel complete for this client. The main complaints were that the mantel never felt finished, the entryway felt tight, and the space was not clearly defined. 

Before:

After:

By shifting this furniture so that the settee faces the fire, it allows the space to open up to the entry and the other room, making it feel more inviting and approachable.

Before:

After:

By creating 3 defined spaces and functions in the room – The Music Space, The Social Space, and The Library Space – the room feels more open/inviting and the functions of the room are clear. 

The Social Space:

Before:

After:

By grouping the decor into like items, we were able to create large statements that capture the eye and create stories throughout the room.

The Music Space – Before:

After:

The Library Space:

This bench was tucked up under the piano, but we wanted to take full advantage of the length of this room and highlight the separate library space. So it became the library bench, with some beautiful books laid out to entice those over to sit down and paruse the shelves.

Library Shelf Vignettes:

This project was presented as a visual re-work of the Library Shelves in a formal living room. There was also a desire to incorporate old family photos and mementos. From this place – the Family Story Vignettes – were born.

Before:

After:

Instead of using books to anchor the shelves, we wanted to use the photos to tell the story of this family. 6 shelves were removed in total, making room for generations worth of nostalgia; each shelf showcasing specific memories and photos.

Before:

After:

%d bloggers like this: